07 Temmuz 2007

Kara Kedi Efsanesi

Sevgili Gaykedi ve Adem'e ithafen...

Kedilerin tarih boyunca başlarına pek çok şey geldi. Tanrılaştırıldılar, şeytanla özdeşleştirilip vahşi yöntemlerle öldürüldüler, uğursuzluk getirdikleri düşünüldü.

Zaman içinde gelişen medeniyetle batıl inançlar büyük ölçüde son buldu. Kedi sevgisi arttı. Sevimli hayvanlar evlerimizin baş

köşesinde yer alıp en yakın dostlarımız olmaya başladı. Kedi türleri arasında en şanssız olanı muhtemelen kara kedi. Çünkü onunla ilgili pek çok şehir efsanesi halen devam ediyor. Ömürlerinin daha uzun olduğu veya uğursuzluk getirdiklerine dair inançlar sürüyor.

Kara kedilerle ilgili batıl inançların kaynağı M.Ö 3 bin’lere dayanıyor. Kedilerin dokuz canlı oldukları inancı da antik Mısır’dan geliyor. Düştüklerinde yara almadan kurtulmaları, dönemin insanlarını fazlasıyla etkiliyor. Kazı çalışmalarından çıkan duvar kabartmaları, siyah dişi kedilerin tanrıça olarak görülmeye başlandıklarını gösteriyor. Kediler öldüklerinde değerli taşlar ve eşyalar yanlarına konarak mumyalanıyor. Onları korumak için kanunlar bile yapıldığı söyleniyor. Öyle ki Mısırlıların bu zaafını bilen Persler, savaşlarda canlı kedileri kendilerine kalkan olarak kullanıyor.

Hindistan, Yunanistan, İtalya, Japonya ve Çin’de de kediler çok seviliyor. Hindistan ve Çin’de şans simgesi haline geliyor.

Hristiyanlığın kendinden önceki sembolleri yok etmeye başladığı Ortaçağ’da kediler istenmemeye başlanıyor. Özellikle İngiltere’de, kedilerin korkutucu güçleri olduğuna dair dedikodular yayılıyor. Bu dönemde büyücülük ve cadı kavramı da iyice yayılmaya başlıyor. Kara kedi besleyen kadınlar ilk hedef oluyor. Ayrıca cadıların geceleri kara kedi kılığına girerek intikam aldıkları konuşuluyor. İş öyle bir noktaya geliyor ki, bir çok kadın kedileriyle birlikte yakılıyor. Fransa’da 13. Louis yakılmayı yasakladıktan sonra, kedilere olan ilgi zamanla eski halini alıyor.

19. Yüzyıl’da siyah tüylü kediler anarşizmle bağlantılı sembol haline geliyor. 1918 yılında Amerika’da Dünya Endüstri İşçileri Derneği (İWW) kuruluyor. Derneğin lideri Ralph Chaplin, aynı yıl tutuklanıp dava ediliyor. Tutuklanmasını protesto etmek için derneğin sembolünü kara kedi olarak değiştiriyor. Chaplin’in mahkemede söylediği "Kara kedi sabotaj fikrini temsil eder. İşyerinde işverenin önüne siyah kedi koyduğunuzda o mesajı alır" sözleri siyah tüylü kedilerin imajını açıklamaya yetiyor.

MERAKLISI DA VAR, RAHATSIZ OLANI DA

Günümüzde Japonya, İngiltere, İrlanda ve Mısır’da yaşayanlar kara kedilerin iyi şans getirdiklerine inanırken, batıl inançlarına yenik düşenlere rastlamak da mümkün. Birçok kişi yolda gördüğü kara kediyi uğursuzluk olarak değerlendiriyor. Gökyüzünde uçan bir kuş görene kadar saçını kulağını üç kere çekip, altından geçecek bir merdiven arayanlar var. Uğursuzluk dışında ömürlerinin daha uzun olduğuna ve yaşlansalar bile çevikliklerinden bir şey kaybetmediklerine dair söylentiler de devam ediyor.

Veteriner Dimitri Malahtari, kara kedilerin daha uzun yaşadığına dair bir bulgunun olmadığını belirterek "Melez ırka sahip olanlar yabancı kan girişinden dolayı daha sağlıklı olabilir. Kara kedileri sevenler fazlasıyla var. Özellikle soranlar bile oluyor. Fakat renginden dolayı sevimsiz bulanlara da rastlamak mümkün. Bu cinsteki kediler insanlara ve diğer canlılara karşı daha agresif olabiliyorlar" diyor.

Family Pet Shop’un sahibi Gülnur Korateş de ilgi görmediği için kara kedi satmadıklarını söylüyor: "İnsanlar renklerinden dolayı tercih etmiyor. Beyaz tüylü, mavi gözlü kedilere talep daha fazla." Hakan GENCE

NTV Program Müdürü Ömer Özgüner

KEDİM SİYAH IRKIN ÇEVİKLİĞİNİ YAŞIYOR

Arkadaşım taşınırken bir haftalığına yedi yaşındaki kara kedisini bize bıraktı. Zamanla ona öyle alıştık ki ayrılamadık. Sonuçta Kunduz 14 yıldır yanımızda. Çevremizdeki insanlar siyah tüylerinden dolayı ilk günlerde ona korkuyla yaklaştı. Fakat biz hiçbir zorluk yaşamadık, uğursuzluk da getirmedi. Tek kötü yanı karanlıkta onu göremememiz. 21 yaşındaki Kunduz, 10 yaşındaki bir kediye göre daha çevik ve hareketli. Hálá koşuyor, zıplıyor. Veterineri bu canlılığın nedeni olarak siyah ırktan gelmesini gösteriyor. Tekrar kedi alacak olsam kara kediyi tercih ederim.


Kaynak: Hürriyet Gazetesi.

Foto: İlk geldiği zamanlar Temizlikçi Ayşe Teyzemiz tarafından, uğursuzluk getirir diyerek " kuyruğu kloraklı suya batırılarak " beyazlatılmaya çalışılan Kont'umuz Arap'ımız...




Comments:
koca izmirli seni, yerim ben senin çamaşır suyuna "klorak" diyen ağzını :)

mesela bizde saflığın temizliğin ve gelinliğin rengi beyaz, uzakdoğuda ölümün rengi! yani dinler, boş ve batıl inançlar insanları yanıltıyor...akıl bilimden ve rengi, cinsiyeti, "gay bile olsa" ne renk olursa olsun kediden vazgeçmemeli değil mi :)
 
Gay olunca kedi daha mı az seviliyor anlamadım?

:P

İzmirliyim mutluyum,gururluyum ;)
Çamaşır suyu ne yaws?? sonradan çıkma kelime :P
 
Yorum Gönder



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


adopt your own virtual pet!