16 Temmuz 2006

Önlenebilir nedenlerle günde 30 bin çocuk ölüyor

A.A

Her gün yaklaşık 30 bin, yılda 11 milyon çocuğun beş yaşın altında, çoğunluğu önlenebilir nedenlerle öldüğü bildirildi.
blog layouts

Uluslararası Reuters ajansının, dünya çapında çocukların karşı karşıya olduğu tehlikeler ve bir çocuk için dünyanın en tehlikeli yerlerine ilişkin yaklaşık 110 insani yardım uzmanı ve gazeteciyle görüşerek yaptığı araştırmada, en büyük tehlikeler arasında kaçırılma, tecavüz ve zorla çalıştırılma yer aldı.

Ölüme, hastalıklara, milyonların yerlerinden edilmesine yol açan savaşlar nedeniyle çocuklar için en tehlikeli yerler sıralamasında Sudan'ın Darfur bölgesi, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ardından Irak, Somali, Hindistan, Filistin toprakları, Afganistan, Çeçenistan ve Mynmar geliyor.

Her gün yaklaşık 30 bin, yılda 11 milyon çocuğun, beş yaşın altında, çoğunluğu önlenebilir nedenlerle öldüğünün belirlendiği araştırmada, çocukların dünya çapında karşı karşıya olduğu tehlikelere ilişkin diğer istatistiki bilgiler şöyle:

- 2000 yılında doğan 100 çocuktan 30'u büyük olasılıkla yetersiz beslenme, 26'sı aşı olamama ve 17'si okula gidememe sorunuyla karşı karşıya olacak.

- 218 milyon çocuğun çalıştırıldığı tahmin ediliyor. Milyonlarca çocuk, aralarında fiilen köle olarak çalıştırılanlar dahil özellikle dehşet verici koşullarda çalışıyor.

- Her yıl 1 milyon 200 bin çocuğun çalıştırılmak ve seks işçiliği için kaçırıldığı tahmin ediliyor.

- Tahminen 1 milyon çocuk, milyarlarca dolarlık seks endüstrisinde sömürülüyor.

- 30'dan fazla ülkede, bazılarının yaşı sadece 8'i bulunan 300 binden fazla çocuk askerin olduğu belirtiliyor.

- Son on yılda, 2 milyondan fazla çocuğun doğrudan silahla çatışmalar sonucu öldüğü tahmin ediliyor.

- Her yıl yaklaşık 10 bin çocuk kara mayınları yüzünden ölüyor ya da sakat kalıyor.


EN TEHLİKELİ YERLER


Savaşlar nedeniyle çocuklar için en tehlikeli üç yerin Sudan'ın Darfur bölgesi, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olduğu belirtilen araştırmada, BM Çocuk Fonunun (UNICEF) verilerine göre, dünya genelinde doğrudan silahlı çatışmalar sonucunda 2 milyondan fazla çocuk öldü, yaklaşık 20 milyonu evlerini terk etmeye zorlandı, 1 milyondan fazlası öksüz kaldı ya da ailelerinden ayrıldı.

Çocukların doğrudan çatışmalardan etkilendiği en tehlikeli bu üç ülkeyi takip eden Irak'ta da silahların ve bombaların binlerce çocuğu öldürdüğü, yaraladığı ve öksüz bıraktığı belirtildi.

IRAK
Irak'ta çocukların en büyük ölüm nedeninin temiz olmayan sularla bulaşan hastalıklar olduğu belirtilen araştırmada, çocukların yüzde 9'unun aşırı boyutta yetersiz beslendiğine ve bu oranın da Saddam Hüseyin rejiminin sonundaki rakamın iki katından fazla olduğuna işaret edildi.

AFGANİSTAN

Dünyadaki çocuklar için en tehlikeli yedinci yer olan Afganistan'da da 4 çocuktan birinin, 5 yaşını göremediği belirtilen araştırmada, bu ülkedeki isyan ve askeri operasyonlar nedeniyle risk altındaki çocukların önde gelen ölüm nedeninin, çoğunluğu önlenebilir hastalıklar olduğu kaydedildi. Afganistan'da 11 eyalette kızların yüzde 80-90'ının okula gitmediği vurgulandı.

FİLİSTİN

Afganistan'ı takip eden Filistin topraklarında da ayaklanma sırasında 700'den fazla çocuğun öldüğü, her üç ailenin birinde, psikolojik rahatsızlığı olan bir çocuk bulunduğu kaydedilen araştırmaya göre, eylül 2005 itibarıyla İsrail'in gözaltında tuttuğu 285 çocuk bulunuyor.

Comments: Yorum Gönder



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


adopt your own virtual pet!